Hoe wordt een knuffel ontworpen?

Hoe wordt een knuffel ontworpen?

Hoe wordt een knuffel ontworpen?

Geplaatst op 7-10-2019 door Dorien Elleboog

RiRi & Kiwi is een Belgisch bedrijf opgericht in 2018 dat knuffels maakt en verkoopt. Het bedrijf is genoemd naar mezelf en mijn kat. Ik heet ‘Dorien’ (bijnaam ‘Rien’) en mijn kat heet ‘Kiwi’. 

Ik maak de knuffels en Kiwi helpt met het uitpakken van de stofjes. Vooral de dozen waarin de stofjes zaten, worden door haar aan een grondige inspectie onderworpen ;).

 

Initieel maakte ik knuffels op basis van gekochte patronen. Een goed jaar geleden kreeg ik het idee om zelf patronen te ontwikkelen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? 

Ik wou een lieveheersbeestje maken. Ze zijn schattig, brengen geluk en een patroon voor een leuk lieveheersbeestje is niet te vinden. 

 

Inspiratie

Het maken van een knuffel begint met inspiratie. Dat kan een tekening zijn, een prent, een foto, een beeld… of een mengelmoes van het voorgaande. 

 

De inspiratie voor het lieveheersbeestje was een samenraapsel van prenten en herinneringen aan onder andere een lieveheersbeestje (Cococinelle) uit mijn kindertijd. 

 


 

Eerste versie van het patroon

Een patroon is een papieren sjabloon. Als je het sjabloon overneemt op stof en aan elkaar stikt, kan je daarmee een ruimtelijk vorm maken. Of omgekeerd: als je een ruimtelijk vorm open knipt, heb je een patroon. Bijvoorbeeld: als je een kubus zou open knippen, dan heb je zes vlakken. Stel je de zes vlakken opnieuw samen, dan heb je weer de kubus. 

                                                      

Deze oefening is gemakkelijk voor een kubus, maar hoe zit het met een ingewikkelde vorm? Dat vraagt inzicht en ervaring in patroontekenen, maar op dat moment beheerste ik geen van beiden.

Er zijn wel een aantal computerprogramma’s te verkrijgen die daarbij kunnen helpen. Zoals onderstaand programma waarin ik eenvoudig volumes kan tekenen, samenvoegen en vervormen. Hiermee kan ik de vorm van de knuffel bij benadering modelleren.

 

Via een ander programma (Blender), kan ik de vorm dan open knippen.  De vlakjes die eruit komen, zijn een eerste versie van een patroon.

 

Borduurpatronen ontwerpen

Onze knuffels staan bekend om hun schattige snoetjes. Ik borduur de snoetjes met een borduurmachine. Hierdoor zijn de snoetjes verzorgd en duurzaam. Ik maak het borduurontwerp zelf. 

 

 

Eerste versie van de knuffel

Toen het patroon en het borduurwerk afgerond was, kon ik niet wachten om de eerste versie van de knuffel te maken.  Op dat moment was ik er nog van overtuigd dat het einde in zicht was… 

Dit was het resultaat… Oordeel vooral zelf. 

 


 

Toegegeven, dit was niet wat ik verwacht had. De knuffel was lomp, vormloos en zelfs griezelig. Hij miste de smelt-factor die alle andere knuffels hebben. De moed om verder te ontwerpen zakte ik mijn schoenen. Weken gingen voorbij terwijl de knuffel in de kast lag. 

 


Nog 8 versies van het patroon!

Wat later vond ik per toeval een zachte langharige zwarte stof. Die stof gaf me nieuwe hoop om de knuffel alsnog de smelt-factor te geven die ik wou. 

 

Ik heb toen de eerste versie van het patroon aanpast: nekomtrek 10cm smaller, het aangezicht smaller, de achterhoofd breder, ik ontwierp een kap, …

Ondertussen had ik ook de wiskundige kant van patroontekenen uitgepluisd. Die kennis kwam goed van pas.

 

Wanneer het lichaam goed zat qua vorm, ben ik overgeschakeld op de armen en benen. Deze speldde ik dan vast op het lichaam om te zien of het plaatje klopte. 

 

In totaal heb ik negen (!) versies van het patroon gemaakt. Op onderstaande foto’s zie je vier evoluties van de knuffel en vijf testen voor de voetjes. De  rechter knuffel is de finale versie.

 

Het lieveheersbeestje krijgt vriendjes 

Omdat het lieveheersbeestje zo eenzaam was, bedacht ik twee vriendjes voor hem: een vlinder en een bij. Hiervoor heb ik het patroon van het lieveheersbeestje nog een beetje bijgesteld zodat de bij een gestreepte buik en een kraag kreeg en de vlinder vleugels en een geribde buik. 

 


 

Patroon op punt zetten

Een pas ontworpen patroon bestaat uit stukjes kladpapier, volledig beschreven met aantekeningen, samengehouden door… plakband! 

Op termijn is een zorgvuldig patroon een noodzaak. Zo kan ik volgend jaar nalezen hoe het patroon in elkaar moet gezet worden en waarop ik moet letten.

 

Ik heb het patroon van het lieveheersbeestje en z’n vriendjes uitgetekend in AutoCAD. Mijn opleiding als bouwkundig ingenieur kwam hier goed van pas. Ik heb toen de bouwkundige tekeningen van bijvoorbeeld een huis in AutoCAD leren maken. Het stappenplan schreef ik uit in MS Word.  

 

 

De patronen kan je ondertussen kopen via onze website. Yay! Daar mag je zeker een vreugdedansje bij denken!

 

Alles bij elkaar opgeteld, heb ik meer dan 100 uur gezwoegd op de ontwikkeling van dit patroon over een tijdspanne van vijf maand. Daardoor zijn goede patronen niet gratis. Hierdoor kunnen we spijtig genoeg ook geen patronen ontwikkelen op aanvraag; het kost gewoonweg teveel tijd. 

Dit patroon ontwikkelen was echter een succes want het lieveheersbeestje is onze meest verkochte knuffel!

 

Groetjes,

Dorien!


 

Reacties